Bibliotekernes Festival for Historie

Kvindelig Napoleon med festivalens logo og grafiske elementer

Om festivalen

Bibliotekernes Festival for Historie (BFH) er en årlig indsats, hvor de danske centralbiblioteker, sammen med Det Kgl. Bibliotek, sætter fokus på historie og kulturarv. Spørgsmålet vi adresserer er: Hvordan kan vi skabe større opmærksomhed omkring historie og bibliotekernes mange historiematerialer og digitale samlinger.

Svaret på det spørgsmål er blevet til BFH, en landsdækkende festival med Det Kgl. Bibliotek og folkebibliotekerne som afsender. Over en uge i efteråret (uge 47) byder biblioteker fra landets regioner til hybride arrangementer (streaming + fysisk) med nye aktuelle vinkler på historie og samfund under et bredt tema, der fastsættes årligt.

Via streaming tilbyder lokale biblioteker over hele landet oplæggene til deres brugere og supplerer med lokale vinkler på historien i form af fysiske arrangementer, aktiviteter, historieklubber m.m.

Tema for 2024: Med lånte fjer

Hvordan vi tog alt det fremmede og gjorde det hjemligt og dansk.

Fra Æsops fabel om kragen der smykkede sig med påfuglefjer, kommer det danske udtryk ”at pynte sig med lånte fjer”. Det danske samfund er fyldt med begreber, stilarter og kulturgenstande, som er blevet hentet hjem fra udlandet. Eksemplerne er mange, og breder sig fra kristendommen, demokrati og popmusik til bogstaver, matematik og mobiltefoner. Historien har ofte flyttet sig ved åbensindet dialog og inspiration, mens ligeså ofte har det været krig, kolonisering og tyveri, der har bragt det fremmede ind i den danske kultur.

Gennem udveksling, møder, lån og tyveri fra andre kulturer er den danske historie blevet til. Med festivalen sætter spot på alt det fremmedartede, der blev forvandlet til noget hjemligt og dansk.

Er dit bibliotek med? 

Det er op til det enkelte folkebibliotek at afgøre om de deltager aktiviteterne og hvor meget de ellers vil gøre ud af det. Flere online aktiviteter vil være for alle i hele landet.

Tilmelding

Tilmeld dit bibliotek til Bibliotekernes Festival for Historie og Det Hemmelige Selskab 2024 via dette link. 


Hjemmeside

Besøg festivalens hjemmeside på

www.historiefestival.dk

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få det seneste nyt om fra bilbliotekernes Temasamarbejde